Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: zena.centrum.cz

Karel Erben

Hlavní obor působnosti:

Prevence a léčba všech civilizačních chorob pomocí vitamínových přípravků, které údajně snižují hladinu homocysteinu v krvi, který za všemi těmito chorobami stojí.

Ocenění: Bronzový Bludný balvan za rok 2007

 

04.02.2018 22:34 | Černé ovce medicíny | v č

"K neduhům stáří, postihujícím hlavně intelektuály, patří především dvě vady komplementárně spojené. Je to: neschopnost udržet myšlenku a druhá vada - neschopnost myšlenku opustit" (DJC, hra Švestka, seminář).

Druhou vadou trpěl také MUDr. Karel Erben. V květnu roku 1994 poprvé našel ve zdravotnickém tisku zprávu, že byl objeven nový rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby a nádorová onemocnění (Kilmer McCully, 1969, Kilmer McCully, 1994) - homocystein (2-amino-4-sulfanylbutanová kyselina). Karel Erben později McCullyho názory rozšířil a začal tvrdit, že homocystein je jedinou známou a uznatelnou příčinou vzniku nejen nádorů, ale všech civilizačních chorob. Přestože McCullyho hypotéza nebyla později žádnou klinickou studií potvrzena (více: Heřt J., Sisyfos, 2007Češka R., Medical Tribune, 2007), Karel Erben již svou myšlenku nikdy neopustil, podával ministrům zdravotnictví doporučení, aby léčba vedoucí k snižování homocysteinu byla hrazena z veřejného pojištění a dožadoval se celoplošného screeningu obyvatel na hladinu homocysteinu v krvi. Navrhoval celostátní prevenci civilizačních chorob podáváním vitamínů. Neuspěl, nevzdal. Nyní provozuje soukromou "Poradnu podpory zdraví" v R.M.A.Centru v Praze, kde za úplatu nabízí vyšetření homocysteinu v krvi a následnou prevenci a léčbu všech chorob pomocí jím dodávaných vitamínových přípravků.

Jediné životní ocenění své práce obdržel v roce 2007, kdy získal Bronzový Bludný balvan od Českého klubu skeptiků - Sisyfos "za prosazování neověřené metody léčby nádorů snížením hladiny homocysteinu".

V následujícím videu pan doktor Erben vyčítá klubu Sisyfos, že se snad obával zveřejnit jeho děkovnou řeč po udělení ceny Bronzový Bl.b.2007:

není to pravda, odkaz na videozáznam je dole pod laudatiem a příslušná část, kde pan doktor hovoří je zde, stačí nastavit čas přibližně 4:00 a pobavit se společně s publikem:

DVTV: Farmaceutické firmy a lékaři vás vodí za nos, civilizačním chorobám se dá předejít 

Odkazy na stránky šířící učení MUDr. Karla Erbena:

http://www.rmacentrum.cz/

http://www.c-ch.cz/poradna-cch

http://www.karelerben.cz/

http://cestyksobe.cz/mudr-karel-erben-poradna-pro-civilizacni-choroby/2625