Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Bakalářská práce - Denisa Blahová

Ústav nábytku, designu a bydlení

Bakalářská práce: Návrh interiéru masážního studia

Autor: Denisa Blahová

Vedoucí: doc. Ing. Jaroslav Svoboda, Ph.D., navrhuje hodnocení D

Oponent: Ing. arch. Lubomír Bombík, navrhuje hodnocení D

Obhájeno: 2015

https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti_zp=41695

keywords: feng-shui

Anotace:

Tato bakalářská práce se zabývá specifikami interiéru masážního studia a jeho znaky. Teoretická část práce se zaměřuje na historický vývoj, funkční a materiálové požadavky kladené na nábytek daného interiéru. Dále pak světelnost a barevnost interiéru. Součástí teoretické části jsou také vybrané ukázky interiérů masážních studií. Ze shromážděných informací vychází následný návrh rekonstrukce masážního studia Raziel, který je obsažen v praktické části této práce.

Citace:

2.1.1 Energie čchi
Čchi je jemná elektromagnetická energetická síla, která proniká vesmírem a zachovává život a aktivitu. Prostupuje hmotou všeho druhu a také skrz živé předměty tak, že transportuje informace od jedné entity ke druhé. Podobně jako tekoucí krev v žilách, která přenáší živiny do různých částí těla. Energie čchi nemůže odeznít, ani se nedá zahubit. Díky své schopnosti na sebe brát odlišné podoby ji můžeme pouze doplnit (Brown, 2004).
Pramenem Feng Shui je proudění a přenesení energie čchi z různé bytosti nebo předmětu do druhého. Energie, která je přejímána od okolí, má vliv na rozpoložení, duševní energii, emoce a časem i na zdravotní stav člověka. Energie je přenášena ovzduším, vodou, zvukem. Nejvýznamnějším cílem Feng Shui je dát možnost energii přirozeně postupovat i v místech, které mění orientaci proudění energie čchi. (Brown, 2002)
V budovách se netvoří pouze pozitivní energie, je možné formování negativní energie čchi, která je škodlivá a v krajních případech způsobuje fyzické a duševní choroby. Tato škodlivá energie může být negativní, stagnující, či naopak rychle proudící. (Brown, 2002).