Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: jcu.cz

Bakalářská práce - Luboš Zábranský

Katedra anatomie a fyziologie hospodářských zvířat

Bakalářská práce: Možnosti využití nekonvenčních postupů a potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat

Autor: Luboš Zábranský

Vedoucí: prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc., navrhuje hodnocení výborně

Oponent: doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., navrhuje hodnocení výborně

Obhájeno: 2009

https://theses.cz/id/2y6gf7

dtto v lokálním úložišti JČU - dohledat dle příjmení

keywords: homeopatie

Anotace:

Péče o telata a jejich zdraví je velmi důležitý faktor pro dobrý odchov skotu. Cílem práce bylo posouzení využítí probiotických látek (Lactovita) a výtažků z mořských řas (Biopolym) s protiprůjmovým účinkem na prevenci průjmů telat. Práce byla zpracována v Zemědělském družstvu Staré Hobzí, kde se zabývají chovem a rozmnožováním plemene „Holštýnsko-fríského skotu''. Z telat po odstavu na mléčnou výživu byly vytvořeny 2 skupiny telat – kontrolní a pokusná. V pokusné skupině byly telatům podle konkrétního metodického pokynu podávány vybrané podpůrné prostředky působící na přirozenou imunitu organismu. Při výskytu průjmů byla nemocná telata léčena klasickým způsobem obvyklým v daném chovu obdobně jako telata ve skupině kontrolní. U obou skupin byl po určené časové období zaznamenáván výskyt všech zdravotních poruch s popisem použitého způsobu léčby a doby potřebné k léčbě. Zjištěné ukazatele byly zpracovány do tabulek a grafů a statisticky vyhodnoceny. Výsledky pozorování hmotnostních přírůstků a výskytů průjmů u kontrolní a pokusné skupiny v období 29. února až 20. prosince 2008 prokázaly pozitivní vliv užívání Lactovita a Biopolymu. U výskytů průjmů lze konstatovat, že ačkoli existují početní rozdíly v počtu průjmem nemocných telat mezi skupinami kontrolní a pokusné ve prospěch telat pokusné skupiny, nepodařilo se prokázat statistickou významnost těchto rozdílů. Pokud bychom ale hodnotili větší soubory, je velká pravděpodobnost prokázání statistické významnosti působení Lactovita a Biopolymu ve prospěch pokusné skupiny.

Seznam doporučené odborné literatury:

- Ganong, F.W.: Přehled lékařské fyziologie. Jinočany, Nakladatelství HaH, 1999, 681 s.
- Jagoš, P. a kol.: Nemoci hospodářských zvířat. SZN Praha, 1982, 356 s.
- Jouanny, J. et al.: Homeopatická terapie. Praha, Vodnář a Institut Rhodon, 1. vydání, 1993, 414 s.
- Vithoulkas, G.: Homeopatická věda. Praha, Alternativa, 1997, 334 s.
- Reece, O. W.: Fyziologie domácích zvířat. Grada Publishing, 1998, 449 s.
- Slanina, Ľ.: Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb. Príroda, Bratislava, 1993, 389 s.

Citace z práce:

str. 4:

... Klasická, neboli konvenční medicína, je vědní obor, který zachytí, rozpozná, posoudí a léčí onemocnění na vědeckém základě (laboratorní a klinické pozorování, experiment, statistika, moderní laboratorní a vyšetřovací metody, moderní léky) a předchází vzniku onemocnění. Dosahuje nesporných výsledků a úspěchů při zvládání závažných akutních chorob, ošetřování úrazů, v poznání příčin mnoha nemocí, funkce lidského těla a způsobů jejich ovlivňování. Je efektivní při ohrožení života, při různých odborných vyšetření atd., ale chybí jí, resp. ztratila ve většině případů celostní přístup k člověku a zvířatům. Snazší a dostupnější pro ni i pro pacienty je léčba pomocí chemických preparátů, které mají velmi často vedlejší účinky na dalších orgánech. V extrémních případech vedou až k polyterapii, kdy se léky svými účinky překrývají, nebo mají často i protichůdné účinky (FLANDERKOVÁ, 2005)...

str. 7:

... Veterinární léčitelství využívá k léčbě a podpoře imunity konvenční i nekonvenční přístupy. Nekonvenční přístupy spočívají v diagnostice a léčení nemocného zvířete přirozenými a přírodními léčebnými postupy a metodami. Tyto metody vedou k léčení, uzdravování i k udržení zdraví zvířat. Současně probíhá poradenství ke zdravějšímu stylu života zvířete, zejména pak v oblasti výživy a krmení. Nekonvenční léčitelství se liší od klasické veterinární medicíny nejen vzděláním provozovatelů oboru, ale hlavně využitím léčivých energetických sil přírody, volbou prostředků a metod k diagnostice a k léčení. Největší rozdíl mezi klasickou veterinární medicínou a alternativní veterinární medicínou je ve filozofickém pojetí léčení zvířat. Oba směry by měly vzájemně spolupracovat a doplňovat se a to ke vzájemné spokojenosti zvířecích pacientů a jejich majitelů (FLANDERKOVÁ, 2005)...

str. 36:

13. ZÁVĚR
Výsledky pozorování hmotnostních přírůstků a výskytů průjmů u kontrolní a pokusné skupiny v období 29. února až 20. prosince 2008 prokázaly pozitivní vliv užívání probiotického přípravku Lactovita a výtažku z mořských řas Biopolymu. U výskytů průjmů lze konstatovat, že existovaly početní rozdíly v počtu průjmem nemocných telat mezi skupinou kontrolní a pokusnou ve prospěch telat pokusné skupiny, nepodařilo se však prokázat statistickou významnost těchto rozdílů. Pokud by byly ale hodnoceny větší soubory, je velká pravděpodobnost prokázání statistické významnosti působení Lactovity a Biopolymu ve prospěch pokusné skupiny. Na základě dosažených výsledků lze konstatovat, že působení Lactovity a Biopolymu mělo pozitivní vliv na zkrácení celkové doby výskytu průjmového onemocnění oproti skupině kontrolní.
Dále bylo zjištěno, že hmotnostní přírůstky byly působením Lactovity a Bipolymu ve 4. týdnu po narození o 37,6 % vyšší.
Závěrem lze říci, že preventivní užívání přírodních látek pozitivně stimulovalo zažívací ústrojí telat a mělo celkový kladný vliv na jejich fyziologický stav. Nicméně je zapotřebí si uvědomit, že tyto látky budou správně fungovat jen při šetrném zacházení a odpovídající péči věnované telatům již od narození.