Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: natur.cuni.cz

Bakalářská práce - Kateřina Cmuntová

Katedra analytické chemie

Bakalářská práce: Stanovení As2O3 v homeopatických přípravcích Arsenicum Album metodou atomové absorpční spektrometrie s generováním hydridů

Autor: Kateřina Cmuntová

Vedoucí: RNDr. Václav Červený, Ph.D, hodnocení 1

Oponent: RNDr. Jan Kratzer, Ph.D, hodnocení 1

Obhájeno: 2010

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/30815/?lang=en

keywords: homeopatie

Anotace:

Tato práce je zaměřena na stanovení obsahu As v různých typech homeopatika Arsenicum Album, které jsou k dispozici na českém trhu. Využita byla metoda atomové absorpční spektrometrie s chemickým generováním hydridů. V porovnání s maximální denní dávkou a s přihlédnutím k doporučené denní dávce léčiva bylo diskutováno, jestli pro lidský organismus v krajních případech nehrozí zdravotní rizika z nadměrného příjmu arsenu.

Nic proti vlastnímu stanovování obsahu As, až na podivné formulace (vzhledem k fakultě a katedře) v kap. 2.3. a zvláště 2.3.6.:

"Cesta k přesvědčivým výsledkům o účinnosti homeopatik je kvůli některým faktorům komplikovaná. Není moţné provádět klinické studie s patřičnou kontrolou, jako dvojitě slepé s referenční skupinou. Homeopatické léčivo se totiţ předepisuje kaţdému pacientovi zcela individuálně, dle jeho souboru příznaků a zdravotního stavu.

Častým argumentem odpůrců homeopatie je účinnost léčiva vlivem placebo efektu. Vzhledem k tomu, ţe mechanismus účinku ještě nebyl vysvětlen, bude spor mezi příznivci homeopatie a jejich oponenty trvat pravděpodobně ještě dlouho.

Za dvě stě let existence homeopatie bylo provedeno mnoho výzkumů, výsledky byly značně rozporuplné. Pokud některé studie potvrzovaly účinek homeopatických léčiv, velmi často u nich byly nalezeny hrubé chyby v postupu, příliš malá zkoumaná skupina a její nenáhodný výběr, zamlčované skutečnosti, nepřítomnost kontrolních skupin, a pozitivních výsledků nebylo při opakování postupu dosaţeno podruhé.

V posledních letech byly provedeny kvalitní dvojitě slepé a kontrolované studie, které potvrdily vyšší účinnost homeopatik oproti placebu při následujících onemocněních: senná rýma, revmatoidní artritida, fibromyalgie, alergické astma, příznaky chřipky, dětský průjem."