Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: fch.vutbr.cz

Diplomová práce - Petra Bazgerová

Ústav chemie potravin a biotechnologií

Diplomová práce: Stanovení aromaticky aktivních látek bezu černého

Autor: Petra Bazgerová

Vedoucí: Ing. Eva Vítová, Ph.D., hodnocení A

Oponent: Ing. Eva Ürgeová, PhD., hodnocení B

Obhájeno: 2010

https://www.vutbr.cz/studium/zaverecne-prace?zp_id=24067

keywords: homeopatie

30.12.2015 21:16 | Fakulta chemická VUT v Brně |

Abstrakt:

Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v bezu černém. V teoretické části je popsána botanická charakteristika bezu černého, jeho výskyt a ostatní známé druhy. Dále je tato práce zaměřena na chemické složení bezu černého, jsou zde podrobně popsány obsahové látky a stručně uvedena zmínka o léčivých účincích bezu černého. Další část teoretické práce popisuje přírodní zpracování této významné rostliny a technologickou výrobu ovocných šťáv. Druhá polovina teoretické práce se zabývá metodou stanovení aromaticky aktivních látek pomocí plynové chromatografie v kombinaci s technikou SPME, která je vhodná k identifikaci vonných látek.
V experimentální části diplomové práce byla metoda SPME-GC aplikována na vybrané vzorky bezu černého a na základě analýzy byly v jednotlivých vzorcích bezu stanoveny aromaticky aktivní látky.

O homeopatii je v práci pouze krátká zmínka, ale pozoruhodná vzhledem k tomu, na jaké fakultě byla obhájená:

"Mateční tinktura

Každá základní rostlinná substance, z níž je vyrobeno homeopatikum, je označena jako mateční tinktura. Pod pojmem extrakt se rozumí tekutý výtažek, který se získává lisováním čerstvých částí rostlin nebo pokud se jedná o dřevnaté části rostlin, pomocí nálevů, ředěných vodou nebo alkoholem."

"Homeopatika

S uvedenou mateční tinkturou se pracuje dále. V poměru 1:10 se protřepává 90 % alkohol s destilovanou vodou. Protřepáním směs „potencuje“ a zvýší je její léčebné účinky tím, že se do ní převádí energie. Homeopatické léky se považují s rostoucím počtem ředění za účinnější. Na konci procesu pak lék obsahuje původní látku jen ve velmi nízké koncentraci, má však velmi vysokou hladinu energie."