Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: faf.vfu.cz

Diplomová práce - Kristýna Kusendová

ÚSTAV APLIKOVANÉ FARMACIE

Diplomová práce: Homeopatie v současné farmakoterapii

Autor: Kristýna Kusendová

Vedoucí: Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc., navrhuje hodnocení A

Oponent: PharmDr. Tünde Ambrus, Ph.D., navrhuje hodnocení B ("Práci vytýkám poněkud tendenční uvádění informací, týkajících se homeopatie a ne zcela správné používání některých farmaceutických/chemických odborných termínů, převzatých zřejmě z homeopatické odborné a popularizující literatury.")

Obhájeno: 2014

dohledat podle příjmení autorky: https://stagweb.vfu.cz/portal/studium/prohlizeni.html

keywords: homeopatie, Sisyfos

28.11.2015 03:28 | Farmaceutická fakulta, VFU Brno |

Anotace:

Tato diplomová práce se zabývá tématem Homeopatie v současné farmakoterapii. Cílem práce je zpracovat a vyhodnotit údaje, které mi prostřednictvím předloženého dotazníku poskytli pacienti, praktikující homeopatickou léčbu. Práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsána historie vývoje homeopatie, základní homeopatické zákony, výroba homeopatických přípravků a je zde uvedena také krátká kapitola o tom, jaké jsou hlavní důvody pochybností o účinnosti homeopatie. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření o zkušenostech pacientů s touto léčebnou metodou.

Citáty z DP:

"... Z těchto výsledků je tedy možné usuzovat, že i když přesně není známo, jak tyto přípravky v organismu působí, pacienti na sobě pozorují zlepšení svých obtíží, a to si myslím, že je v konečném důsledku nejdůležitější; i pokud by se mělo jednat o pouhý placebo efekt, jak se domnívají skeptici. Vždyť pro pacienta není důležité, jak léčivo v jeho těle působí, ale jak se navenek projeví jeho účinek a pokud se mu uleví, léčivo svůj úkol splnilo, ať už mechanismem účinku vědecky podloženým nebo ještě neprobádaným..."

Pozn: předchozí podobná DP (Martina Kotasová 2009) není zveřejněna

Studijní plán 2015: https://faf.vfu.cz/studium/magisterske-studium/doporuceny-studijni-plan-faf-vfu-brno-pro-akademicky-rok-2014-2015.pdf předmět "Homeopatické přípravky"