Pseudovědy

R. P. Feynman: "Věda je dlouhou historií školení o tom, jak si přestat lhát do kapsy."

preview

Foto: cuni.cz

Diplomová práce - Kateřina Machačná

Katedra farmakognozie

Diplomová práce: Farmaceuticky perspektivní látky z chráněných druhů rostlin

Autor: Kateřina Machačná

Vedoucí: Mgr. Jan Martin, Ph.D., navrhuje hodnocení 1

Oponent: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc., navrhuje hodnocení 1

Obhájeno: 2007

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/17743

keywords: homeopatie

Anotace:

V dnešní době – době informační a vědecké revoluce - graduje výzkum ve všech vědních oborech a ani farmacie a medicína nezŧstávají pozadu. Hledají se a nacházejí stále nové technologie, nové souvislosti, naskýtají se stále další a další otázky, na které se současná věda snaţí odpovědět, a poţadavky, kterým se snaţí vyhovět.
Ve farmacii se věnuje velká pozornost objevování nových chemických struktur – potenciálních léčivých látek, hledají se látky se zcela novým a ojedinělým mechanismem účinku, které by opět posunuly hranice lidského vědění a moţností léčení nemocí.
Farmacie se jako mnoho dalších odvětví také obrací k přírodě, kde hledá a mnohdy nachází inspiraci. Rostliny byly k léčení vyuţívány uţ od dob prehistorických a význam léčivých rostlin nezanikl ani v éře syntetických léčiv. Lze tedy předpokládat, ţe v rostlinách je ukryto mnoho nám stále ještě neznámých jedinečných látek a rostlinných metabolitŧ, které by mohly výrazně usnadnit snahu člověka léčit lépe nemoci, které lidské tělo suţují.
Tato práce se snaţí zachytit současný stupeň lidského poznání v oblasti vyuţití rostlin jako zdrojŧ léčivých látek.
Nebezpečím pro budoucnost je vymizení některých dnes jiţ ohroţených druhŧ rostlin, a tím i riziko ztráty mnohdy neopakovatelných molekulárních struktur. Proto byly jako cílová skupina této práce vybrány zákonem chráněné rostliny.